Dags för tävling!

Idag står Minior A, Junior A och Senior A på mattan i Liverpool på Jamfest Europe.
 
Minior A tävlar i Small Junior Level 2
Junior A tävlar i Large Senior Level 3
Senior A tävlar i Small Senior Level 3
 
Kul kul!

Resedags!

Imorgon bitti åker Twisters tre A-lag till England för säsongens sista tävling. Det ska bli superkul!
Ingen midsommar för oss, men vi ä'nte bittra!

Twisters Summer Camp

Igår började Twisters sommarläger för miniorer! En massa glada tjejer är där och tränar.
 
 

Genrep inför Jamfest Europe!

Idag kör alla våra A-lag genrep inför Jamfest i Liverpool 23/6. Kom och titta vetja!
 
Minior A kör 18:15
Junior A kör 19:15
Senior A kör 20:15
 
I Sickla Gymnastikhall!
 
 

Matinspo

Mugcakes med blåbär och jordnötssmör.

 Omelett med salladslök, haricot verts, tomat och parmaskinka.

Grovt bröd med valnötter, fikon, russin, aprikoser och solrosfrön.

Allstar Cheer del 2 - Levels

I det här inlägget tänkte jag gå igenom olika ålderskategorier och levels som finns inom allstar-cheerleading. Observera att jag när jag går igenom vad man får göra i olika levels bara tar med vissa saker för att ge en bild av hur levelsen skiljer sig åt, och kan ha gjort fel. Vill ni läsa fullständiga regler, klicka här.
 
Åldersgrupper:
Tiny - Upp till 5 år
Mini - 5-8 år
Youth - 8-11 år
Junior - 11-14 år
Senior - 10-18 år för level 1-4, 4.2 och Restricted 5. 12-18 år för Level 5.
 
Åldersregler för de internationella klasserna
IO5/IOC5 - 15 och uppåt
IO6/IOC6 - 17 och uppåt
 
Det finns även en "special needs"-klass, och där får man vara vilken ålder som helst.
 
Klasserna delas även in i small och large. För Senior Level 5 finns även klassen medium. Och all girl och coed. Det är bara i junior och senior man skiljer på all girl och coed. Antalet killar i coedlag skiljer sig mellan olika divisoiner och levels.
 
Generellt gäller att:
 
Small - 5-20 personer
Medium - 21-30 personer (Endast Sr L5)
Large - 21-32 personer för levels 1-4 och 31-36 personer för Sr L5.
 
Levels
 
I Level 1 får man göra grundläggande gymnastik - kullerbytta, hjulning, rondat, handstående och mjukisar framåt och bakåt. Man får hoppa alla slags hopp. I bygg får man stå på ett ben under prep level, och på två ben i prep level. Cradle är tillåtet. I pyramider är det tillåtet att bygga extension så länge man har en bracer. I pyramider får man också stå på ett ben i prep level med en bracer.
 
I Level 2 får man göra gymnastik upp till flickis. I stilla gympa max en flickis, men flera i springande. Man får inte kombinera hopp och flickis. Man får hoppa alla slags hopp. I bygg får man bygga extension och bygga stunt på ett ben i prep level. Cradle är tillåtet. Basket toss utan trick (straight ride) är tillåtet. I pyramider får man stå på ett ben i extended-nivå med bracer.
 
I Level 3 får man göra gymnastik upp till grupperad salto. I stilla gympa bara flickisar, men i springande får man göra salto. Man får hoppa alla slags hopp och göra hopp i kombination med flickis. I bygg får man bygga både extension och extension-lib. Man får enkla från två ben och göra cradle från ett ben. Tic toc är tillåtet i prep level. Basket toss med ett trick (t.ex. toe touch) är tillåtet. I pyramider får man göra kast av olika slag med bracers.
 
I Level 4 får man göra gymnastik upp till sträckt salto. I stilla gympa bara flickisar och grupperad salto, men i springande får man göra sträckt. Man får hoppa alla slags hopp och göra hopp i kombination med flickis och salto så länge salton inte kommer direkt efter hoppet. I bygg får man dubbla ner från prep level och enkla från extended. Man får göra switch up till extended. 360 är tillåtet till två ben. Basket toss med två trick är tillåtet (t.ex. kick full). I pyramider får man göra voltkast med brace.
 
I Level 4.2 får man bygga och hoppa enligt L4 och göra gymnastik enligt L2.
 
I Level 5 får man göra gymnastik upp till sträckt med dubbelskruv. Dubblar är tillåtet både i stilla och springande. Man får hoppa alla slags hopp och kombinera hopp med salto/skruv. I bygg får man dubbla från extended. Exempel på skills man får göra är high to high tic toc och 1½ up. Basket toss med tre trick (t.ex. kick double) är tillåtet. I pyramider får man göra braceade volter med skruv.
 
I Level 6 får man göra gymnastik upp till sträckt med dubbelskruv. Dubblar är tillåtet både i stilla och springande. Man får hoppa alla slags hopp och kombinera hopp med salto/skruv. I bygg får man utöver reglerna för level 5 även köra skills som involverar unassisted flips. T.ex. rewind utan brace. Man får göra salto och framåtvolt ner från bygg. Basket toss med tre trick och rotation är tillåtet. Rotationer räknas som en skill så det innebär att man t.ex. får göra sträckt med dubbelskruv, eller sträckt med kick och enkelskruv. I pyramider är det tillåtet med trevåningar. Man får göra volt upp och ner i pyramider.
 
Det finns klasser som har lite egna regler, t.ex. Youth Level 5 och Senior Restricted Level 5. Vill ni läsa om det kan ni klicka på länken längst upp i inlägget.

Om Twistershjälpen

Twistershjälpen finns till för de aktiva som behöver ekonomisk stöd för att kunna delta i de tävlingar eller arrangemang som är krav från föreningen ex DM eller RM/SM tävlingarna, eller en obligatorisk lagaktivitet (men då ett lägre belopp).
 
Man kan då mha sin tränare/lagledare söka att få en del av den kostnad man har betald av Twistershjälpen (dock aldrig hela beloppet) max 70% dvs man måste alltid  kunna betala minst  30% själv. Jag (Birgitta Eklund, styrelseledamot och initiativtagare till Twistershjälpen) , tränare och den som söker pengar träffas och diskuterar hur man bäst löser det - ibland kan det ju gå att lösa på annat sätt ex delbetalningar - vi ska vara rädda om våra Twisterhjälpen pengar och inte använda dessa om det verkligen inte behövs.
 
Twistershjälpen får sina pengar från donationer på våra uppvisningar/egna tävlingar.
 
Twistershjälpen är inte till för träningsavgifter eller medlemsavgift i föreningen.
 
 

Allstar Cheer del 1 - Vad är allstar cheer?

Vi fick för ett tag sedan en förfrågan om att skriva om allstar cheerleading. Så jag, Karin, tänkte ha en följetong här i bloggen som handlar om det. I det här första inlägget tänkte jag skriva lite om allstar cheer i allmänhet. Sedan tänkte jag fokusera på olika levels och ta upp en del kända namn.
 
Allstar cheerleading kan liknas vid den typ av cheerleadingverksamhet som de flesta föreningar i Sverige bedriver. Det är fristående föreningar/gym som inte är knutna till en speciell skola eller annat. Till skillnad från i Sverige så är det mycket mer business med cheerleadingen i USA. Gymen är vinstdrivande företag och ägarna för de mest välkända/största är väldigt rika. Även alla "event producers", som anordnar tävlingar, är företag som det finns mycket pengar i. Det är stor skillnad mot här i Sverige där föreningar går ihop och jobbar jämsides med förbundet för att få ihop mästerskap.
 
Att vara allstar cheerleader i ett av de mer välkända gymen i USA kan kosta MYCKET. Det är inget alla har råd med. Det vanligaste är att man har en månadsavgift, och bara den är ofta högre än vad vi i Sverige betalar för en hel termin. Sedan tillkommer kostnader för kläder, skor, musik, dräkt, koreografi, läger, tävlingar... Så det blir en del.
 
Många allstar-lag, även topplag, har bara träning med laget två eller kanske tre gånger i veckan. Men sedan finns det oftast privates för tumbling eller stunt, eller kanske speciell toppträning man man anmäla sig till. Och där blir det ytterligare kostnader! Det kan vara så att man inte tränar gymnastik ihop med laget alls, så därför är det ens egna ansvar att ta privates för att lära sig de volter man ska kunna.
 
För några av de mest välkända gymen ligger månadskostnaden på mellan 1000 och 2000 kr.
 
Några av de mest välkända gymen i USA är World Cup Allstars, Cheer Aehletics, California Allstars, Cheer Extreme Allstars, Stingray Allstars, Top Gun Allstars, Maryland Twisters. Så klart finns det många fler. Men det där är några namn man "bör" känna till.
 
 

Back on track

Vilken bloggtorka vi har haft! Det har varit fullt upp med Twistersgalan och våruppvisningen nu i helgen men nu är vi tillbaka. 

1. Josefine Blomqvist - årets inspiration. 2. Bianca Fagerström - årets kämpe. 3. Inez Rehn & Katja Nordman - Twisters beast stunters (som baser). 3. Celine, Katja och Nicole. 4. Gruppbild
 
Två bilder från våruppvisningen (Celine, Astrid och Filippa)

RSS 2.0