Att ladda inför tävling

Att tävla är väldigt påfrestande och det krävs mycket förberedelse inför stora event! Då är planeringen åter igen väldigt viktig. Vi tänkte tipsa er om lite saker som kan vara bra att göra inför cheer tävlingar (även andra tävlingar för den delen). Ni kanske har hört det mesta förut men det skadar aldrig med lite repetition!

Ladda med rätt näring inför träning och tävling. Detta har ni säkert hört förut men för att prestera sitt max måste kroppen såklart ha proppat med energi och näring, bästa sätt är då att fördela måltiderna spritt över dagen en hel vecka innan. Med detta menar jag att ni ska äta frukost, lunch och middag vid bra tider och inte skjuta på dom allt för mycket och däremellan se till att äta mellanmål så att kroppen kommer ha laddat med tillräckligt energi för att orka med en hel tävlingsdag.
En annan fördel är att kroppen då kan ta upp energi och använda näringsämnena på bästa sätt när man äter vid fasta tider och mellanmål. Många vitaminer använder kroppen vid träning och det kan leda till att du får brist på dessa (vitamin B, C & E, selen, järn, zink och megnesium). Många kompletterar dessa med kosttillskott men det är lika bra att äta mat som innehåller dessa ämnen (kommer i senare inlägg).
Förutom rätt kost så är det balansen mellan mat, träning och vila som bidrar till ett bra resultat.
 
 
Ta det lugnt veckan innan. Jag skulle säga att det är bra att ta det lugnt hela veckan innan, inte mer aktiviteter än nödvändigt, inte bråka eller vara osams det kan låta konstigt men det kan bli ett störningsmoment för kroppen och sömnen, försöka bli färdig med uppgifter i skolan som kanske ska lämnas in helgen efter tävling så att man inte behöver oroa sig för skolan, gå och lägga sig tidigt så kroppen får bra sömn hela veckan, skriva packlista, ha packningen färdig så mycket det går, fixa med matsäck dagen innan, ordna med resa dit och hem.
 
 
Bra rutiner dagen innan. Dagen innan tävling kan kännas både nervös och rolig. Är man nervös kan det vara bra att tänka att man kan det man ska göra på mattan och att du har hela ditt lag med dig som kommer peppa dig inför denna lagprestation, du är där för att ha roligt och rocka mattan! 
Vad gäller mat vägen så undvik alltför fet och fiberrik kost, eftersom att fett fördröjer matsmältningen och fibrer ibland oroar magen. Bygg istället upp mycket vatten. Tycker du det är svårt att äta tidigt som man ofta gör på tävlingsdagen så få i dig ett stabilt kvällsmål efter en stor middag med mycket kolhydrater.

Om mindre än en vecka är det start för DM Stockholm så tagga järnet nu!!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0