Rimliga mål

Har ni, precis som jag, flera gånger gjort upp planer om att springa varje dag eller träna fys varje morgon? Har ni också, precis som jag, lyckats hålla er till målet i ungefär en eller två veckor och sedan har det runnit ut i sanden? Känner ni igen er har ni, precis som jag, satt upp för höga mål för snabbt.

 

Jag läste någon gång att mål är drömmar med en tidsgräns. Anledningen till att vi sätter upp målet från början är ju just det, drömmen om något man vill uppnå. Att vi sätter upp mål om att göra drömmen till verklighet tyder på att drivet finns för att faktiskt göra en förändring. Ofta har man med sig just dem två sakerna när man bestämmer sig för att göra något som till exempel sluta äta godis. Hur kommer det sig då att man inte alltid når fram? Om man har både drivet och målbilden borde det inte vara tillräckligt?

 

Vi har alla flera gånger fått uppgifter i skolan och känt att den utsatta tiden inte är tillräcklig eller att det är orimligt att hinna med. Där tror jag ofta att det är drivet som saknas, tidsplanen är nog inte så orimlig som man gärna använder som ursäkt. Det är i den situationen lätt att märka just tiden som det bristande då det inte är man själv som valt den förutsättningen.

 

När man sätter upp egna mål har man själv ansvaret för att sätta upp rimliga deadlines och borde då uppnå sitt mål så länge driv och ambition att lyckas finns. Varför händer det då så ofta att många mål rinner ut i sanden? Jo, vi tar oss gärna vatten över huvudet.

 

När det gäller egen målbildning har vi helt och hållet ansvar för om målet uppnås eller inte. Det är DU som gör ett avtal med dig själv om något. Jag vet inte varför vi ofta ger oss själva den värsta tidsplaneringen, men det gör vi. Är det verkligen rimligt att gå från att aldrig träna på mornarna till att göra det varje dag? Om någon annan satte upp det målet åt oss hade vi nog insett att det inte var fulländat. Det krävs enorm motivation som krävs för att göra en så pass radikal förändring.

 

Vi får inte ta fel på vad det var som inte fungerade när vi inte uppnår mål eller klarar av utsatta uppgifter. Det gäller att hitta faktorerna målbild, motivation och tidsupplägg i det. Visste du vad du ville uppnå? Var du motiverad nog för att nå dit? Var tidsplanen rimlig?

 

Risken med för höga mål på för kort tid är att motivationen kommer i kläm. Det blir för svårt att lyckas. Börjar vi smått med delmål för att sedan trappa upp kommer vi i slutändan längst, det är jag säker på. Att gå från att aldrig springa till att springa en eller två gånger i veckan känns rimligt, förutsatt att man är motiverad. När man lyckats uppehålla det beteendet kan man sedan öka till tre till fyra gånger i veckan osv.

 

Vi måste sluta vara så hårda mot oss själva och satsa på det som är möjligt för oss just nu. Det är sällan drömmen det är fel på utan oftast sättet att försöka uppfylla den på. Det kan ta tid, men det är värt det. 


Kommentarer
Postat av: www.zeebra.se

Tappat träningsmotivationen? Nya snygga träningskläder hittar ni hos www.zeebra.se!
Använd koden "PÅSKÄGG" vid beställning för att få fri frakt på dina köp värde 40kr! Koden är giltig fram till 2013-04-08.

2013-03-19 @ 13:57:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0