Bullbak i helgen?

 

 
Ser gott ut va? Det är inte vanliga kanelbullar som man får en extrem sockerchock av, det är mycket nyttigare variant! Jättegott mellis och fika! Try it!
 

Dinkel- & dadelkanelbullar

ca 24 st

Fyllning:

150 g urkärnade dadlar, grovt hackade

0,75 dl vatten

100 g mjukt ekologiskt smör

3 msk kanel

Deg:

2 tsk vaniljpulver/vaniljsocker

1 msk nymald kardemumma

5 dl mjölk

50 g jäst

½ dl Sucanat alt. rårörsocker

½ tsk salt

150 g mjukt smör

1 ägg, uppvispat

9 dl dinkelmjöl, siktat

ca 5 dl vetemjöl special 

1 ägg, uppvispat

sesamfrön, gärna oskalade

Gör så här:

Blötlägg dadlarna i vattnet i minst 2 h. Blanda vaniljpulver och kardemumma i mjölken och värm till fingervarmt (37°). Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Häll därefter i resten av mjölken, salt, socker, smör och ägg. Tillsätt dinkelmjöl, lite i taget och därefter vetemjöl och arbeta ihop till en smidig men ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk i en timme.

Under tiden som degen jäser mixa ihop dadlar, vatten, smör och kanel till en jämn fyllning.

När degen jäst klart ta upp den på mjölat bakbord och dela i två delar. Knåda lite och kavla ut till en rektangel. Bred hälften av kanelfyllningen över rektangeln. Vik in de två långsidorna så att du får tre lager ovanpå varandra. Skär i ca 2 cm breda skivor. Snurra skivorna två gånger och vik in kanterna i mitten och lägg varje bit i en bullform på en plåt. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Värm ugnen till 250°. Pensla bitarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ca 10 minuter i den nedre delen av ugnen tills bullarna har fått en gyllenbrun färg. 

Man kan byta ut vissa saker lite beroende på vad man har hemma (behåll grunden dock!). Jag bytte dinkelmjölet mot rågmjöl och det gick bra ändå :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0