Mat rik på järn

Livsmedel som är rik på järn är t.ex.
o Blodpudding, lever, nötkött, lamm, gris
o Ägg, fågel, skaldjur, fisk
o Baljväxter, bönor, ärtor, linser, grovt bröd, flingor, grönsaker

Hur kroppen tar upp järnet varierar beroende på var vi får järnet ifrån. Ett enkelt knep att få i sig mer järn är att tillaga maten i en gjutjärnsgryta. Järn från kött, fågel och fisk tas upp lättare än järn från vegetabiliska källor. Upptaget av vegetabiliskt järn försämras av kaffe, te och eventuellt även kalcium, men stimuleras av vitamin C. Drick därför helst te, kaffe och mjölk mellan måltiderna och se till att alltid äta C-vitaminrika grönsaker till maten. Till maten kan det även vara bra att dricka C-vitaminrika drycker och avsluta gärna middagen med en frukt. Som vegetarian ät det extra viktigt att du är uppmärksam på ditt järnintag då din mat generellt kan innehålla färre naturliga järnkällor.


Livsmedel som ökar järnupptaget

  • C-vitaminrika livsmedel, till exempel citrusfrukter, vinbär, kiwi, broccoli, blomkål, paprika och vitkål.
  • Järnberikad juice eller järnriktbröd ger ett bra järntillskott.
  •  "Köttfaktorn" som finns i kött, fågel, fisk och skaldjur.
  • Organiska syror som finns i till exempel vinäger, surkål, ättiksgurka och surdegsjäsning av bröd och groddning av baljväxter bryter ner och bidrar till ett ökat järnupptag.
(Källa: http://www.alltommat.se)
 


Livsmedel som minskar järnupptaget 

  • Te
  • Kaffe
  • Kakao
  • Mjölk

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0